Om jouw prestaties in Officient bij te houden, maak je als hr-medewerker gebruik van verschillende verloftypes. Dit zijn verschillende types afwezigheid, die al dan niet gekoppeld zijn aan looncodes van het sociaal secretariaat. In dit artikel leggen we je uit hoe deze types precies werken en hoe je de verlofrechten van je medewerkers kan consulteren én aanpassen.

Waar vind ik verloftypes terug?

Verloftypes en -rechten vind je terug onder de Instellingen (⚙️) aan de rechterbovenkant van je HR Portaal.

Hoe herken ik de koppeling met het sociaal secretariaat?

In het overzicht van de verloftypes, kan je met behulp van het 🔗 icoon onmiddellijk zien welke verloftypes er gekoppeld zijn aan het sociaal secretariaat en welke niet. Als je bovendien met je muis over het 🔗 icoon beweegt, zie je ook de looncode waaraan het verloftype gekoppeld is.

Onderaan het overzicht kan je inactieve types raadplegen en activeren als één van deze relevant is geworden. Verder kan je ook nog nieuwe types aanmaken.

Opgelet: Eenzelfde looncode kan niet gekoppeld zijn aan twee verschillende verloftypes. Ook niet wanneer één van die verloftypes onder de inactieve types staat. Je kan ook steeds dubbele verloftypes samenvoegen.

Wat zijn de algemene beperking en uitzonderingen?

De beperking van een verloftype, ofwel het verlofrecht kan voor iedereen in je organisatie gelijk of verschillend zijn. Voor Wettelijk verlof gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat een algemene limiet voor een individuele werknemer aangepast wordt, omdat hij/zij pas later op het jaar aangeworven werd. In dat geval kan je een uitzondering toevoegen om het individuele verlofrecht te beperken.

(Hoe) Kan ik mijn limieten aanpassen?

In dit stuk overlopen we waar je de instellingen van verloftypes kan terugvinden en hoe je de algemene verloflimieten kan aanpassen. Voor individuele verlofrechten verwijzen we graag naar ons artikel over het aanpassen van de individuele uitzonderingen op verlofrechten.

Verloftypes gekoppeld aan het sociaal secretariaat

Is jouw HR Platform gekoppeld aan het sociaal secretariaat? Dan haalt Officient automatisch de gebruikte verloftypes en verlofhistorieken op. Afhankelijk van je payroll provider dien je de verlofrechten al dan niet zelf in te stellen

1. Ga naar Instellingen (⚙️)
2. Klik op Verloftypes
3. Klik op de tab Basis informatie om zaken als naam en kleur te wijzigen
4. Klik op de tab Limieten om de algemene limieten en/of individuele uitzonderingen aan te passen
5. Bij Geavanceerd kan je de aard van het verloftype bepalen. Gebruik "Verlof" voor afwezigheden en "Overuren" voor het registreren van extra gepresteerde uren.

6. Kijk eveneens bij Geavanceerd na aan welke looncode dit verloftype gekoppeld is.

Kan je de limieten van jouw verloftypes niet eigenhandig wijzigen? Neem dan contact op met je dossierbeheerder om dit te bespreken.

Verloftypes niet gekoppeld aan het sociaal secretariaat

Heb jij geen koppeling met het sociaal secretariaat? Of gebruik je onze verloftypes ook voor intern gebruik, bijvoorbeeld om thuiswerk aan te geven? Dan heb je in Officient ook de optie om verloftypes aan te maken en aan te passen die niet worden doorgestuurd naar de payroll provider:

1. Klik op + Kalendertype toevoegen
  2. Bepaal alle relevante instellingen
  3. Laat het veld waar anders de looncode verschijnt (onder Geavanceerd) leeg